50-tallsjul på museet

Hvordan feiret man jul i Sørfold på 1950-tallet, og hva fikk barna i julegave? Dette får barn i barnehager og 1. klasser vite når de kommer på besøk til museet på Straumen i begynnelsen av desember.

Ida Beate Otterlei er konservator på museet i Sørfold

JULEPYNTET 50-TALLSKROK. Ida Beate Otterlei med Norsk Ukeblad  fra 1952 i 50-tallskroken på Nordlandsmuseet, avdeling Sørfold.  

Tradisjoner og endring

-  Vi har invitert barnehager og 1. klasser på førjulsbesøk til oss, forteller Ida Beate Otterlei (27), som er konservator på museet dette året.

-  Da skal vi snakke om tradisjoner. Hvordan oppstår disse, og hva har forandret seg siden 1950-tallet? Hva fikk barna i julegave på den tida, og hvordan så lekene ut?

Og så skal Barbro Laxaa lese en årbokhistorie om førjulstid på Røyrvasseid.

Juleverksted og sveivegrammofon

Men ungene skal også få slippe til selv.  - Det blir juleverksted der vi skal lage lenker og kurver av glanspapir, og vi skal gå rundt juletreet. Det vanker også julegrøt med mandel og gave, og på sveivegrammofonen skal vi spille julemusikk.

Mange vil komme

Ida forteller at hun har sendt invitasjon til samtlige barnehager og skoler, med god respons. Straumen og Løkta barnehage ( Røsvik) kommer, og det samme gjør 1. klasse ved Straumen skole. Fra Leirfjorden skole, som er fådelt, kommer hele barnetrinnet.

Det er lagt opp til et ca. 2 timer langt besøk, og ungene vil komme i grupper på ca. 10 om gangen. Og det er uka fra 5. til 9. desember som er satt av til dette.

Kunsthistoriker og grafisk designer

Ida Beate Otterlei (27) har vært konservator ved Nordlandsmuseet Sørfold siden  august i år, og hun er ansatt i et årsvikariat. Hun har mastergrad i kunsthistorie og har skrevet masteroppgave om stavkirker. I tillegg har hun utdannelse som grafisk designer.

Ida har kontortid mandag – fredag kl. 09.00-16.00, og kan treffes på
tlf. 75 50 35 45.

Sist oppdatert den 09. september 2015