Aleksej Drozd med minnesmerke Foto Espen Olsen, Sørfold kommune
Tidsvitne. Alexej Drozd fra Ukraina besøkte Sørfold i oktober 2008 og fortalte om sine opplevelser som krigsfange på Straumen 1942-45. I årboka kan du lese om dette.
 
Viktig formidling
Finn Rønnebu benyttet anledningen til å intervjue Drozd da han var på besøk. 84-åringen har en utmerket hukommelse, og dette er en sterk fortelling som bidrar med ny og viktig kunnskap om krigsfangene, både om årene i fangeleir og ikke minst om hvordan de ble behandlet etter krigens slutt.
 
Drozd tilbrakte kun få dager i Indre Salten og bare et døgn i Sørfold, men med et tettpakket program klarte han å dele sine opplevelser med både skoleklasser, beboere og besøkende på Sørfold Eldresenter samt en fullsatt storsal på Kobbelv Vertshus om kvelden.
 
Butikkminner
Ellers kan vi trekke fram historien om butikken på Strøksnes som Svein Laxaa drev, ført i pennen av ham selv. Her bidrar også datteren Barbro i en egen artikkel med barndomsminner fra butikktiden.
 
Dokotorgrad
Nevnes må også en artikkel om tre unge menn fra Sørfold som har tatt doktorgrad.
 
De faste og populære innslagene med ord og uttrykk, samt glimt fra året som gikk, er også på plass. Alt i alt en innholdsrik og interessant årbok, som Sørfold Lokalhistorielag og årbokkomitéen nok en gang kan si seg godt fornøyd med.
 
Boka selges på biblioteket på Straumen samt i butikker rundt om i kommunen.