Kunstprosjekt i Leirfjorden

Elevene ved Leirfjorden skole har lært å lage duodji. Her kan du lese en artikkel om prosjektet som de selv har skrevet, og bildene har de også tatt selv.

Tvinning av skinnremser til skulderreim

SNURRETEKNIKK. Elevene lærte hvordan man kan tvinne skinnremser som blir til skulderreim på vesker.

Tekst og foto:10. klasse ved Leirfjorden skole.

Kunst av skinn

Hvert tredje år har Leirfjorden skole et større kunstprosjekt. I år sto duodji på planen, og prosjektleder var Aline Mikkelsen fra Tysfjord.

Her er elevenes egen rapport om prosjektet:

Aline Mikkelsen startet med å fortelle oss litt om tradisjoner i samisk duodji, noe som var veldig interessant. Hun viste oss også veldig mye av tingene hun har laget av forskjellig skinn feks. rein, fisk, og oter. Det var både bager, vesker, belter, klær og mye mer.

Nøkkelringer

NØKKELRINGER. Elevene fikk selv velge dekorasjon som skulle sys på tøybiten.

Lagde nøkkelringer

Elvene fikk først litt informasjon om hva de skulle gjøre før de ble satt i gang med å lage nøkkelringer. De fikk hver sin tinntråd som skulle brukes til dekorasjon, samt en tøybit og en skinnbit. Elevene fikk velge dekorasjonen som de skulle sy på tøybiten.

Da det var gjort, skulle de tilpasse tøybiten til dekorasjonen slik at den var like stor som skinnbiten. Til slutt skulle skinnet på og en nøkkelring festes.

Elvene lager skinnvesker

VESKER. Alle lærte hvordan man lager vesker.

Laget vesker

Elevene fikk prøve å lage vesker, men guttene ble ikke så glade da de fikk høre at det var vesker vi skulle lage. Aline fortalte at før hadde mennene slike vesker, men de ble brukt til å oppbevare tobakken i. Da var det ikke så ille, og alle fikk lært seg hvordan man lagde vesker.

Til vesker må man alltid ha skulderreim. Alle lærte en snurreteknikk som er en slags tvinning av skinnremser. Noen fikk det til med en gang, men med andre måtte øve seg masse.

Veske av skinn

TOBAKKSVESKER. Prosjektlederen fortalte at før i tiden brukte menn også vesker, og da gjerne til oppbevaring av tobakk.

Lærerik opplevelse

Både lærere og elever ved skolen lærte mye nytt. De ble fortalt om tradisjonene innenfor samisk kultur og duodji. De lærte at klærne viser hvor samene kommer fra. I lulesamisk klær og gjenstander er det hvitt skinn.

Det blir også mer pynt på koftene dess lenger nord en kommer. Skallene kan også fortelle hvor samene kommer fra. Jo større snurr samene har på skoene sine, jo lengre nord kommer de fra.

F.v. Laura Kangur og Frid-Marie Engan

IVRIGE. F.v. Laura Kangur og Frid-Marie Engan lærer duodji.

Elevene fikk lære om garving av skinn, som er å ta bort håret fra skinnet, og forskjellen på skinn fra nord og sør. De lærte at hvis skinnet kom fra nord hadde det oftere små hull i skinnet på grunn av korm / brems, men hvis det kom fra sør hadde det ikke hull fordi  reinen der får medisin mot det.

Elevenes meninger

Elevene mente at det var en veldig lærerik opplevelse, men at kurset og prosjketet godt kunne vart lengre slik at de fikk lært mer. De syntes at  denne type håndverk er litt vanskelig, og man måtte være nøye.

Utstilling i mars

Prosjektet varte i tre dager fra 23. januar til 25. januar. Skolen har bestemt seg for å avslutte dette prosjektet ved å ha en utstilling i mars der alle er hjertelig velkommen for å se hva vi har produsert.

Sist oppdatert den 09. september 2015