Livet som krigsfange

Gjennom bilder, film og gjenstander laget av krigsfanger tegnes et bilde av livet som tvangsarbeider under 2. verdenskrig. Velkommen til utstilling på Nordlandsmuseet Straumen.

Ida Beate Otterlei med tegninger laget av krigsfsanger

SPEILVENDT. Konservator Ida Beate Otterlei viser fram tegninger laget av krigsfanger. Disse er en del av utstillingen som blir stående på museet på Straumen til og med 16. mars. Og tegingene er speilvendt.

Krigsjernbanen

Den såkalt Polarbanen var Tysklands største prosjekt i Norge under 2. verdenskrig.

-  Jernbanen skulle bygges fra Mo til Narvik i løpet av noen få år. Slik kunne tyskerne sikre forsyninger til nordfronten, skiping av malm fra Narvik og nikkel fra Finland. Traseen gikk rett gjennom Sørfold, omtrent der E6 går i dag, forteller Ida Beate Otterlei.

Mishandling

Tyskerne satte opp arbeidsleirer flere steder langs strekningen. Sovjetiske krigsfanger, østarbeidere, nordmenn og tyskere ble satt til arbeid på Polarbanen. Forholdene kunne variere, og spesielt de sovjetiske krigsfangene ble utsatt for mishandling flere steder.

Kunsthåndverk laget av krigsfanger

KUNST. Disse gjenstandene laget av krigsfanger kan du også se på utstillingen.

Prest skrev dagbok

I 1944 ble den tyske presten Johannes Martin Hennig sendt til Salten. Han var under sitt opphold stasjonert i flere leire i Sørfold. Under oppholdet skrev han dagbok og fotograferte.

-  I utstillingen viser vi flere av hans fotografier og utdrag av tekstene i dagboken. Disse viser hvordan det var å være tysk soldat stasjonert i Sørfold under okkupasjonen, sier Ida.

Menneskeverd

Utstillingen har fokus på menneskeverd, sett fra ulike politiske og religiøse ståsted. Den viser tyskernes, krigsfangenes og tvangsarbeidernes opplevelse av situasjonen.

Filmopptak

Her er også bilder fra etter frigjøringen, og svensk røde kors sitt livreddende arbeid med krigsfangene.

Og ikke minst: Filmvisning med originale opptak av fangeleirene etter frigjøringen.

Velkommen til utstillingen Tysk hverdag og krigsfangers liv på Nordlandsmuseet Straumen  til og med lørdag 16. mars.

Åpningstider:

  • Hverdager: Kl. 12.00-14.00
  • Lørdager: Kl. 12.00-15.00

Priser:

  • Voksne: Kr. 50,-
  • Barn: Kr. 10,-

 

 

Sist oppdatert den 09. september 2015