- Vi har potensiale

Bygdekompasset er et etablererkurs for landbruket og bygdene, der målet er å bidra til næringsutvikling og bolyst. - Dette handler også om å se mulighetene når man kommer sammen, og jeg håper vi får i gang en eller flere kursgrupper i Sørfold, sier næringssjef Gerd Bente Jakobsen.

Gerd Bente Jakobsen i utvalgte kulturlandskap Foto Biofrosk Tjotta
Utvalgte kulturlandskap. - Man kan sy sammen pakker av opplevelser. F. eks. overnatting på Kobbelv Vertshus og vandring i utvalgte kulturlandskap, sier næringssjef Gerd Bente Jakobsen. Her tar hun seg selv på ordet, på vandring i området Engan/Ørnes.
 
Kurs med veileder
Det er prosjekt bygdemobilisering i Nordland som inviterer til utviklingskurs med veileder. Kurset har fått navnet Bygdekompasset, og opplegget eies av Bondelaget. Ellen Schjølberg i Bondelaget kan fortelle om hele 114 påmeldte på Helgeland, og hun håper nå at Salten følger på. Hver kursgruppe er budsjettert til kr. 44.000, og Salten Regionråd støtter prosjektet gjennom partnerskapsmidler. Kursene planlegges gjennomført i perioden januar til mars 2010.
 
Bær og honning
Hege Ruud ved Kobbelv Vertshus er opptatt av bygdeutvikling og samarbeid, og har gjort seg mange tanker omkring dette.
 
Hege Ruud på reiselivsmesse Foto Bente NessBildet: Hege Ruud deler ut smaksprøver fra Arktisk meny på reiselivsmesse med Hamsuns Rike. Foto: Bente Ness.
 
- Vi har i dag et veldig godt samarbeid med Bjørklund Gård ved Borghild Wingan på Strøksnes. Vi kjøper potet, bringebær, jordbær og andre grønnsaker i sesong. Hun tenker også å starte litt med videreutvikling, noe vi håper vil skje i løpet av kommende vinter og vår. Videreutviklede produkter som kan være interessante for oss er blant annet bærsirup, tørkede urter, saft, tørket sopp.
Honning er et annet lokalt produkt vi kjøper, men som vi ikke har klart å benytte potensialet til. Vi trenger lærdom fra produsentene på bruk, sier Hege Ruud.

Samarbeid i lokalmiljøet
Kobbelv Vertshus har et bevisst forhold til lokalproduserte varer. - Vi selger også varene til Nyeng Hage hos oss, og Blåloftet har fast sommeråpning hos oss med sine husflidsprodukter. Vi ønsker enda sterkere å knytte oss til lokalmiljøet, og vi kommer til å fokusere mer og mer på opplevelsesproduksjon. Dettet vil si at vi vil lage til pakker til kunder som kommer for å tilbringe noen dager i vårt område. Dette vil være mat, kultur, natur, hvedagsliv etc. Da må vi finne samarbeidspartnere vi kan pakke disse produktene sammen med.

Vandringsruter
Men før vi kommer så langt, trenger vi blant annet gode vandringsruter som er godt merket, og som gjerne har en historie å fortelle. Da vil jo Ørnes - Kjelvik kulturlandskap være midt i blinken, sier en engasjert Hege Ruud.
 
Foredling av bær
Borghild Wingan ved Bjørklund gård satser på produksjon av grønnsaker og bær, og kan bekrefte at hun har planer og idéer om videreutvikling. – Jeg håper å få i gang et prosjekt med foredling av bær, sier hun.
Borghild Wingan Foto privat
Borghild Wingan med flotte bringebær, dyrket på Bjørklund gård på Strøksnes.
 
Sist oppdatert den 09. september 2015