På sauesanking

I forbindelse med valgfaget Fysisk aktivitet og helse har ungdomstrinnet ved Leirfjorden skole vært på sauesanking. Elevene i 10. klasse har laget en artikkel med tekst og bilder om dette.

På sauesanking

Skolelevene og saueeierne fikk med seg 120 sauer ned fra fjellet. Her er noen av dem. Samtlige foto: Frid-Marié Engan.

Her er elevenes egen reportasje fra dagen: (webredaktør har satt inn mellomtitler, ellers er alt laget av 10. klasse ved Leirfjorden skole).

Ville hjelpe sauebøndene

Tirsdag 16.09 dro ungdomstrinnet ved Leirfjorden skole på sauesanking i forbindelse med valgfaget Fysisk aktivitet og helse.

Grunnen til dette var at vi ville hjelpe sauebøndene på Engan med å få sauene ned før frosten kom. Det var 7 spreke elever som startet på Hestmyra og gikk opp til Enganfjell sammen med sauebøndene og lærerne Randi Pedersen og Ann- Katrin Sætrevik og læreren i Fysisk aktivitet og helse, Hulda Skar.

Vakkert i høstfjellet

Sauene har laget stiene

Elevene som var med var Frid- Marié Engan, Amalie Sørfjordmo Inderberg og Olav Egelund Horndal fra 10. klasse, Terese Eliassen og Sofie Reinvik fra 9. klasse, og Karoline Horndal og Viktoria Jakobsen fra 8. klasse.

Da vi startet, var det litt kjølig og kaldt. I begynnelsen var det veldig bratt, men det ga seg.  Etter hvert var noen av de som hadde tatt på seg stillongs nødt til å skifte.  Vi gikk på stier i bjørkeskog. Stiene er laget av sauer som har gått der år etter år. Noen plasser var det ganske gjengrodd, men andre plasser var det fin og åpen skog.

Ble nesten solbrent

Vi spiste lunsj ved Strupsletta som var like ved Vasskollvatnet. Det var fint og stille der vi spiste. Vi hørte noen av de første bjellene da vi hadde satt oss ned for å spise.Vi så litt blåbær, og den var fremdeles veldig god. Etter at vi hadde spist gikk en av lærerne og 3 elever opp mot Knausan mens vi andre fortsatte mot Gullauvatn.

 Det var fargerikt og veldig fint å gå. Lenger utpå dagen kom det mer sol og det føltes nesten som vi var solbrent. 

På sauesanking

Vi gikk opp på fjellet for å sanke sauer. Det som er viktig å huske når man skal sanke sauer er at man må gå rundt dyrene og ikke skremme dem når man skal få dem ned.

Da vi nesten var helt oppe med Langbakkvatn møtte vi Terje, en av de som eier sauene.

Måtte springe for å holde følge med sauene

Etter en liten pause med Terje, gikk vi to og to nedover igjen mot Vasskollvatn og prøvde å få med oss så mange sauer som mulig. Mange plasser måtte vi både jogge og springe for å holde følge med sauene og se hvor de gikk.

Asbjørn, den andre saueeieren, hadde med seg en gjeterhund som også hjalp mye til med sankingen. Etter hvert møtte vi de andre og alle sauene de hadde samlet sammen. Da ble det veldig mange sauer. Da vi nærmet oss Vasskollvatn, visste dyrene hvor stiene gikk og fulgte dem helt ned til bygda.

På sauesanking

Det er veldig bratt der, så det kjentes godt i knærne på turen ned. Det var veldig godt å komme ned og se at vi hadde samlet så mange sauer. Vi telte dem og fant ut at vi hadde fått ca 120 sauer med oss. Alle var fornøyde med resultatet og med dagen.

 

 

 

Sist oppdatert den 09. september 2015