På tur med turistforeningene

Førstkommende søndag kan du bli med på tur til Kvantoaksla ved Styrkesnes, og neste helg blir det overnattingstur til Gaskajokka 23.- 25. august.

Mikal Arntzen på toppen av Gasskatjåhkkå

Mikal Arntzen på toppen av Gasskatjåhkkå.

Styrkesnes

Søndag 18. august blir det organisert tur i Sørfold i regi av Sulitjelma og Omegn Turistforening. Turen er lagt til Kvantoaksla ved Styrkesnes. Den går i kupert terreng, og karakteriseres som litt krevende.

Turleder er ikke avklart i skrivende stund, men påmelding skjer til Gunhild Eide, tlf. 916 35 297.

Helga etter er det klart for tur til Gasskatjåhkkå.

Fjell på grensen

I følge Wikipedia er dette et fjell mellom Gjerdalen og  Linnajavrre, på grensen mellom Hamarøy og Sørfold. Det står også at toppen er høyeste punkt i Hamarøy kommune, 1517 meter over havet.

Dette er en krevende tur, som starter fredag 23. august og medfører to overnattinger i telt.

Turledere er Eirik Vevelstad, tlf. 991 50 628 og Kenneth Ovesen, tlf. 911 18 381. Det er Bodø og Omegn Turistforening som er arrangør for denne turen, og påmelding foretas på deres hjemmeside: Påmelding her

Hva er Sørfolds høyeste topp?

Flere kilder omtaler Gasskatjåhkkå som Sørfolds høyeste topp. Men er den det?

Gasskatjåhkkå ligger på grensa mellom Hamarøy og Sørfold, og dermed like mye i den ene som den andre kommunen. Siden Wikipedia nevner den kun som Hamarøys høyeste, kan dette tyde på at det finnes en annen topp i Sørfold som er enda høyere.

Ved Blåmannsisen

Vi har søkt litt på kart og i oppslagsverk, og finner at Skagmatoppen mellom Blåmannsisen og svenskegrensen ligger i Sørfolds sørøstre hjørne og rager hele 1663 meter over havet, som er nesten 150 meter høyere enn Gasskatjåhkkå.

Så hvis vi ikke får inn begrunnede protester på dette, vil vi heretter oppgi Skagmatoppen som Sørfolds høyeste.

Bodø og omegn turistforening sier det samme.

 

 

 

 

Sist oppdatert den 09. september 2015