Besøket forberedes

Den tidligere krigsfangen Aleksej Drozd (83) fra Ukraina kommer til Sørfold og Indre Salten i oktober. Da ønsker han å se anleggene krigsfangene arbeidet i, og planleggingen av besøket er i gang.

Befaring i tunnelinnslag Foto Finn RønnebuJernbanebygging. Krigsfangene arbeidet med den planlagte forlengelsen av Nordlandsbanen (Polarbahn), og en rekke tunneler og tunnelinnslag er både krigshistorie og jernbanehistorie.
 
I denne tunnelen ved Straumen (Strømdal) arbeidet Drozd og de andre krigsfangene som var stasjonert på Straumen. Deler av arrangementskomitéen var på befaring 17. september. F.v. Eirin Edvardsen, Leif Strømdal og Trond Ole Slettvoll. Foto: Finn Rønnebu.
 
Drozd satt i fangeleir både på Stamnes, Fauske og Straumen, og kommunene Saltdal, Fauske og Sørfold vil samarbeide om program og opplegg i forbindelse med hans besøk.
 
I tillegg er Salten Museum, historielag og interesserte frivillige med i arrangementskomitéen. Forventet ankomst for Drozd og hans barnebarn som ledsager er 17. oktober, og 22. oktober drar de videre til Narvik for å delta på en russerfangekonferanse i regi av Narvik Fredssenter.
 
Tirsdag 21. oktober blir det kulturkveld på Kobbelv Vertshus, der Drozd forteller om sine opplevelser (med tolk), og John Kristian Karlsen, Sveinar Aase og Andrej Stepanov bidrar med norsk og russisk musikk.
 
Neste møte i arrangementskomitéen er 26. september. Da vil flere punkter på programmet ta form.
 
 
Rester av ovn, fangeleir Straumen Foto Finn RønnebuFangeleir på Straumen
I området nær dagens Strømhaug Camping var det en leir med 502 krigsfanger. Det var i denne leiren Aleksej Drozd satt, og 17. september var det befaring i området. Det var ikke vanskelig å finne både mur og andre fysiske spor etter brakker og leir. Her finner kultursjef Bente Braaten rester av en ovn fra fangeleiren. Foto: Finn Rønnebu.
 
Sist oppdatert den 09. september 2015