Omsorg for de minste

Dyr kan også få behov for kommunal omsorg. Særlig når de er så kontaktsøkende som røya som gjentagne ganger dukket opp ved skolen og barnehagen på Straumen.

Henning Ellingsen med røy Foto Sørfold kommune/Gerd Bente JakobsenNærkontakt. Henning Ellingsen er vaktmester i Sørfold kommune. Her i et uvanlig redningsoppdrag, da en kosesyk røy måtte hjelpes tilbake til sitt rette element. Foto: Sørfold kommune/Gerd Bente Jakobsen.
 
Tilbakeførte tam røy
Næringssjef Gerd Bente Jakobsen er viltkontakt i Sørfold kommune, og er den folk ringer til når saken gjelder dyr. Denne gangen gjaldt det ikke innpåslitne elger, men en tam røy som ville være sammen med barna i Straumen Barnehage.
 
Personalet var redd for at ungene skulle stresse fuglen, og spurte hva de skulle gjøre. – Jeg rådet dem til å holde avstand, sier Gerd Bente Jakobsen. Senere fikk hun beskjed om at røya hadde flyttet seg ned til skolen.
 
- Da allierte jeg meg med vaktmester Henning Ellingsen, som holdt den trygt i armene under kjøreturen og slapp den fri ved Straumvatnet, noen kilometer innover veien der.
 
Kom tilbake
Men historien stopper ikke der. Gjett hvem som var på plass igjen i skolegården neste morgen, tydelig sulten på kos og nærkontakt. – Dermed bar det ut igjen, også denne gang med rolige Henning Ellingsen som redningsmann. For å være sikker på at røya ikke skulle komme tilbake, kjørte vi henne helt opp på lemmen ovenfor Fagerbakkan, forteller næringssjefen.

Som var temmelig sikker på at røya nå hadde funnet seg en tiur å ”leike” med. Men den gang ei. Så utrolig det enn kan høres: - Neste dag satt hun i veikrysset i sentrum på Straumen. Der var det stor fare for at hun kunne bli påkjørt, hun var jo ikke spesielt lett å få øye på. Så det var ikke annet å gjøre for Henning enn å ta henne med i bilen for tredje gang, også nå til lemmen. Der slutter historien, forhåpentlig med lykkelig slutt, sier Jakobsen.

Høneuka
Gerd Bente Jakobsen forteller at første halvdel av mai kalles ”høneuka”. – Da er røya noe hormonforstyrret og kjærlighetssyk. Mens hannfugler kan være aggressive i parringstida, er hunnfuglene mer rolige og kontaktsøkende. Det er likevel ingen tvil om hva de vil, og at det er parringsinstinktet som styrer dem.
 
Det kan virke litt merkelig at de søker mot befolkede områder og ikke holder seg i skogen og på fjellet, men også fra andre steder i landet har det kommet meldinger om at røy har trukket mot skoler og åpne plasser. Det ser rett og slett ut som om røya leter forgjeves etter en spillplass og slår seg ned et sted som den synes ligner. I en barnehage er det full fart og mye bevegelse og lyd i lyse maidager, forklarer næringssjefen.
Sist oppdatert den 09. september 2015