Programmet er klart

Den tidligere krigsfangen Aleksej Drozd (83) fra Ukraina kommer til Sørfold tirsdag 21.oktober. Da vil han fortelle for skoleklasser, bli med på befaring og delta på kulturkveld i Kobbelv.

Aleksej Drozd
Dette er Aleksej Drozd fra Ukraina, som satt i fangeleir på Stamnes og Straumen . Han lander i Bodø 17. oktober, og de første dagene er det Saltdal og Fauske som får besøk.
 
83-åringen melder om god helse og god hukommelse, og arrangørene håper og tror at han vil tilføre viktig kunnskap til ungdom og voksne.
 
Krigsfangene under 2. verdenskrig ble i vårt område brukt til tunnel-og jernbanebygging, i forbindelse med den planlagte forlengelsen av Nord-Norgebanen fra Fauske til Narvik.
 
Gudstjeneste
Lørdag og søndag er det lagt opp et program for Drozd og hanse ledsagende barnebarn i Saltdal og Fauske. Bl.a. blir det gudstjeneste i Fauske kirke søndag 19. oktober kl. 11.00 med påfølgende bekransning av sovjetisk krigsminnesmerke. -  Da håper vi på full kirke, sier Trond Ole Slettvoll, medlem i interimgruppa for bevaring av Klungset leir og arrangementskomitéen som er nedsatt i anledning besøket.
 
I Sørfold er det skolebesøk som står først på programmet tirsdag morgen. Da får ungdomstrinnet ved Straumen skole besøk, og ved hjelp av tolk får elevene høre om hvordan det var å sitte i fangeleir på Straumen i 1943-44. Ungdomstrinnet ved Røsvik skole kommer også, og dagen etter er det ungdomsskoleelevene i Leirfjorden som får høre Drozd fortelle. Deres orientering er lagt til Kobbelv Vertshus.
 
Lunsjtreff
-  Vi vet at mange eldre husker russerfangene og leiren, og vi er opptatt av alle som ønsker det skal få treffe Drozd og stille spørsmål. Derfor vil vi arrangere et lunsjtreff på Sørfold Eldresenter med Sørfold kommune som vertskap. Eldre og andre interesserte  i området er hjertelig velkommen til dette treffet, og det hadde vært hyggelig om de som har gjenstander som krigsfangene laget, tar disse med. Lunsjtreffet er tirsdag 21. oktober kl. 11.00.
 
Bekransning
Ca. kl. 13.00 vil gjester og vertskap innta kommunens nye minibuss, og kjøre nordover fra Straumen via Helland. Ved den sovjetiske minnestøtta på kirkegården blir det bekransning og tale v/ordfører Lars Kr. Evjenth, og sangelever i kulturskolen synger sammen med sin lærer John Kristian Karlsen.
 
Med Marie Zakarissen som guide går turen videre nordover, med stopp bl.a. ved inskripsjonen i berget på Sommerset. Her kan man lese følgende tekst på russisk: "Det omkom 11 mann. 21. juni 1945 besøkte vi stedet hvor våre kamerater ble skutt 13. juni 1944. Evig minne om våre venner."
 
Kulturkveld
Bussturen ender på Kobbelv Vertshus, der det etter en velfortjent hvilepause for gjestene blir kulturkveld kl. 19.00. Her blir det konsertinnslag med John Kristian Karlsen (sang), Andrej Stepanov (trekkspill) og Sveinar Aase (piano). Og ikke minst vil Aleksej Drozd ved hjelp av tolk fortelle om sine opplevelser i 1943-44.
 
-  Kulturkvelden har fått  tittelen "En dag skal unge Ivan møte våren" . Dette er sakset fra Ola Bremnes`vise "Blå fugl", som handler om en russisk krigsfange, og som vil bli framført der. Det blir både norsk og russisk musikk på programmet, sier kultursjef Bente Braaten.
 
Det er gratis adgang, og alle er hjertelig velkommen. til kulturkvelden:
Tirsdag 21. oktober kl. 19.00 på Kobbelv Vertshus.
 
 
Sist oppdatert den 09. september 2015