Rakk ikke å fylle 16

- Denne gutten var bare 15 år, sier en beveget ordfører Lars Evjenth. Han la ned krans ved minnestøttene på kirkegården på Helland i anledning frigjøringsdagen 8. mai.

Ordfører Lars Evjenth 8 mai 2009 Foto Sørfold kommune/Steinar Strand
Mindreårig krigsfange. Disse polske krigsfangene ble skutt i mai 1944. - En av dem rakk aldri å fylle 16 år, sier ordfører Lars Evjenth og peker på navnet hans. 8 mai la ordføreren  ned krans både ved dette minnesmerket og ved det sovjetiske krigsminnesmerket, begge på kirkegården på Helland. Foto: Sørfold kommune/Steinar Strand.  
 
Ble skutt
Den polske minnestøtten bærer en sterk tekst: "Her ligger gravlagt de polakker som ble myrdet av de hitlerske banditter den 31.05.1944. " Ordføreren leser navn og fødelsedato på de drepte, og ser at en av dem var født i oktober 1928. – Han var med andre ord bare 15 år da han ble skutt. Dette setter krigsfangenes historie i et perspektiv som for oss i dag er nærmest uvirkelig, sier han.

Fangene som ble henrettet hadde rømt fra en fangeleir på Torkilseng og ble innhentet av tyskerne ved Lappelva og skutt på stedet. En av fangene klarte å komme seg unna, og har besøkt Sørfold etter krigen. De åtte døde ble først gravlagt der de falt, men ble senere ført til en fellesgrav på Helland. I 1953 ble de så flyttet til Håkvik ved Narvik og det ble reist et minnesmerke til minne om dem.

Alt ble nært
På Helland gikk tankene også til forrige gang kommunen la ned krans ved krigsminnesmerkene. Det var i oktober i fjor, da den tidligere krigsfangen Aleksej Drozd (84) fra Ukraina gjestet Sørfold og Indre Salten. - Møtet med Drozd var en sterk opplevelse som jeg aldri glemmer. Ved det sovjetiske minnesmerket på Helland mintes han sine døde kamerater, og da ble krigen med ett veldig nær oss, sier Lars Evjenth.

Lars Evjenth ved sovjetisk minnesmerke Foto Sørfold kommune/Steinar StrandDenne støtten ble reist av den norske stat i 1953 til minne om sovjetiske krigsfanger. Slike støtter finnes også i Gjerdalen og Elvkroken. Ordfører Lars Evjenth var også med da Aleksej Drozd bekranset dette krigsminnet for et halvt år siden. Foto: Sørfold kommune/Steinar Strand.

Drozd takker
Etter hjemkomsten til Ukraina har Aleksej Drozd skrevet brev til Marie Zakariassen, der han takker for mottakelsen og opplegget omkring besøket i fjor høst. I Sørfold fortalte han om sine opplevelser som krigsfange både til skoleelever og på et åpent arrangement på Kobbelv Vertshus, og han besøkte også Sørfold Eldresenter. Drozd satt i fangeleir på Straumen i 1943.

Her er Aleksej Drozd med restene av et krigsminnesmerke som i mange år sto ute i skogen ved Aleksej Drozd med minnestøtte Foto Sørfold kommune/Espen OlsenFagerbakkan. Støtten ble satt opp av kamerater av en krigsfange som ble skutt der, men den hadde forfalt så kraftig etter 60 år i skogen at den ikke har latt seg restaurere. I stedet er plaketten festet til en plate, sammen med et bilde av den opprinnelige minnestøtten. Foto: Sørfold kommune/Espen Olsen.

Sist oppdatert den 09. september 2015