Stedsnavn med snert

Har du hørt om Gørrhav, Stæffopesso og Vårrmuslæger? De er eksempler på lokale stedsnavn i Sørfold. Torleif Engan kåserer om dette tirsdag 19. mai kl. 11.30 på Bakeriet på Straumen. Og ikke glem det store Hamsun-arrangementet senere på dagen.

Torleif EnganTorleif Engan (bildet) kan også fortelle om

Brengkollfeito, Snettjahammarn, Di`tj og Olpersokvainnto.

For å nevne noen av de mer spesielle stedsnavnene i Sørfold.
 
Som vanlig går kommunens aktivitetsbuss fra Kvarv og Røsvik, og det er åpent hus på Bakeriet fra kl. 10.00, denne dagen med Straumen og omegn husflidslag som arrangør.

Men ellers er det lite som blir som vanlig denne dagen. Etter at kåseriet er over og kaffekoppene er tømt, fortsetter dagens arrangement på Rådhuset.

Der kan Salten kultursamarbeid og Salten Museum ønske velkommen til utstilling og konsert. Dette skjer i Rådhussalen kl. 13.00.

Produksjonen heter ”Hamsun i ord, toner og bilder”, og har kjærlighet som tema. Henny Moan skal fremføre tekster av Hamsun, mens Åse Krystad og Sveinar Aase fremfører romanser. Produksjonen består også av en utstilling med bilder, brev og sitater som skal formidle Knut Hamsun sitt forhold til Marie Hamsun som han giftet seg med i 1908. Siden forholdet til dels var stormfullt, har utstillingen fått navnet ”Blomster og blod”. Denne utstillingen vises i vestibylen på Rådhuset i forbindelse med konserten. 

Salten Kultursamarbeid fikk på vegne av de ni Saltenkommunene bevilget 200.000 kr. til den Kulturelle spaserstokken i 2008. Ved at kultursamarbeidet legger inn en egenandel og Salten Museum støtter en produksjon, blir dette beløpet doblet. Ut av disse pengene blir det 70 forestillinger fordelt på to ulike produksjoner. ”Hamsun i ord, toner og bilder” er vårens produksjon, mens høstens produksjon blir musikk av det lette slaget med innbakt allsang. Målgruppe for arrangementer i regi av Den kulturelle spaserstokken er alle over 60 år.

Buss og middag
19. mai blir en lang dag, og Kobbelv Vertshus vil selge middag i kantinen på Rådhuset etter konserten. På menyen står saltkjøtt med kålrabistappe. Inkl. kaffe koster dette kr. 120.

Det settes opp buss fra Styrkesnes/Mørsvik, og denne vil ankomme Straumen ca. kl. 11.5, slik at deltakerne også får med seg Torleif Engans kåseri om stedsnavn.

NB! Påmelding buss og middag innen 13.05: Sørfold kommune, servicekontoret eller kulturkontoret, tlf. 75 68 50 00/75 68 53 33/ 97530437. Samme nummer for nærmere opplysninger. (Kommunens aktivitetsbuss kjører fra Røsvik og ellers etter behov).

Sist oppdatert den 09. september 2015