Den varslede vaksineringen med koronavaksinen til AstraZeneca er satt på vent etter at Danmark og minst fem andre land rapporterer om at flere vaksinerte har fått blodpropp.

– Det er viktig å presisere at det ikke er konkludert med en sammenheng mellom vaksinasjon og hendelsen i Danmark.
 
FHI velger likevel etter et forsiktighetsprinsipp å sette vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen på pause mens utredningen pågår, sier Gunnbjørg Olufsen, som er enhetsleder helse og velferd i Sørfold kommune.
 

– Vi avventer for å se om det er noen sammenheng mellom vaksinasjonen og disse tilfellene av blodpropp, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

Han legger til at Legemiddelverket har igangsatt undersøkelser av vaksinen.

– Vi samarbeider med det europeiske legemiddelverket for å se hva slags data de har, og vi vil også forhøre oss med andre europeiske land som bruker vaksinen, forklarer han til NTB.

I Danmark har de satt vaksineringen på pause i 14 dager, og Bukholm sier FHI håper å ha på plass en avklaring innen den tid.

Legemiddelverket går nå nøye gjennom alle meldte mistenkte bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinen og andre koronavaksiner. I tillegg vil de undersøke om det er tilfeller av blodpropp etter vaksinasjon som ikke er meldt, og ber helsepersonell som mistenker en slik sammenheng om å melde fra så snart som mulig.

Les mer om denne saken på nettsidene til FHI:

Vaksinering med AstraZeneca settes på pause