Tekst og foto (alle): Gøran Olsen.
Det er advent og mørketid og i mange norske hjem pynter vi med lys, baker og gjør andre forberedelser til jul.
I likhet med flere andre kommuner, har Sørfold innbyggere som har sin opprinnelse fra andre land, de fleste av dem fra Syria og Thailand. Disse skiller seg nok ut med tanke på hva nordmenn flest er vant med og hvilke tradisjoner de har i forbindelse med feiring av høytiden.
Vi har tatt en prat med noen av dem for å høre mer om dette.
Familien samles på julaften
Wael Jemmo kom som flyktning fra Syria, og etter å ha bodd blant annet i Lofoten, kom han til Straumen høsten 2016. Samira Kosaybani kom hit på familiegjenforening våren 2017 sammen med de tre barna, fra hennes hjemland Libanon.
Begge har tradisjoner med feiring av både jul og nyttår. Pynting av lys i hele desember har vært vanlig der de kommer fra, men de sier at de kanskje har gjort litt ekstra etter at de kom hit. Siden kaker er så billige der de kommer fra, er å bake julekaker en tradisjon de ennå ikke har «adoptert».
Det har vært vanlig for dem å samles på julaften for å spise god mat med nærmeste familie, og barna får gaver. Alle tar da med seg litt hjemmelaget mat, kaker eller desserter. Siden ingen av dem har nær familie i Norge, har de gjort mye for å innpasse seg og bli kjent med mennesker på Straumen. Det har resultert i mange nye venner, og flere av disse har gitt barna gaver til jul. Feiring av nyttårsaften er en fast tradisjon, som innbefatter felles måltid og fyrverkeri.
Pynter med lys ute og inne
Jirapa Pakhuntod (38) kommer fra Thailand og har nettopp flyttet til Norge, men har vært her flere ganger siden 2015. Hun sier at mennesker fra hennes land har lett for å tilpasse seg, akseptere og adoptere andre kulturer og tradisjoner.
De elsker moro og det som skaper glede, og føler seg ikke ukomfortabel med å feire jul slik nordmenn er vant med. Hun betegner julen som en «fun festival full of joy»
Hun forteller videre at til tross for at de aller fleste fra hennes land er buddhister, har alle områder i Thailand sin egen «julesesong» med ulike tradisjoner. Det å pynte juletre inne og spille julemusikk er noe hun har med seg. Pynting med lys inne og ute før jul, er også noe hun er kjent med.
Å gi gaver og godteri til spesielt barn er helt vanlig. Man pakker inn for eksempel dukker, leker, søtsaker, kaker og gjerne penger.
Større sammenkomster med familie der man spiser middag sammen er noe hun setter pris på. Da lager de ofte bakt kylling, friterte kjøttboller, grønn papaya-salat og kaker.
Feirer nyttårsaften
Familien Heddiyeh og Osama Alktezi kom med sine tre barn til Straumen høsten 2017, men har bodd på ulike andre steder i Norge etter at de kom fra Syria. Ingen av dem har vært vant til noe feiring av jula eller spesielle tradisjoner knyttet til desember måned, foruten nyttårs-aften.
Dermed er pynting med lys i adventstida og juletre noe de ikke har gjort, verken før eller nå. I Norge har de opplevd at barna har fått gaver fra noen få privatpersoner og de alle fra Røde Kors. Osama, som jobber på Elkem, har i likhet med andre ansatte der fått gave til jul.
Nyttårsaften har vært en dag som de har markert, både i Syria og her. Denne dagen samles «storfamilien», lager kaker, dessert og spiser god mat, og alle har med seg litt dit de drar.
Barna får være oppe til midnatt slik at de får med seg fyrverkeriet som markerer overgangen til et nytt år. Etter at de kom til Norge, har de brukt å være sammen med broren til Heddiyeh som bor på Mo, og Osamas bror som bor på Rognan, men de ønsker også kontakt med mennesker på Straumen.
Å se på fyrverkeri har blitt tradisjon
Rajaa Aljarabiha (22) som kommer fra Syria, forteller at desember måned, spesielt adventstiden, ikke markeres på noe spesiell måte for hennes del. Juleferien er en fritid på linje med andre ferier som gir mulighet til å slappe av, besøke familie, naboer og venner, og gir bedre tid til å lage mat, hovedsakelig tradisjonell syrisk mat.
Hun har bodd mesteparten av tiden i Norge på Rognan, der hun har store deler av familien. Siden yngre søsken går på skole der, har hun deltatt sammen med dem på ulike aktiviteter som å gå rundt juletre i sentrum, julekonserter og andre arrangement for barn og unge. Å spise klementiner er noe hun har registrert som noe spesielt for nordmenn i desember.
I selve jula er hun vant med at naboen på Rognan besøker familien, og de har alltid med seg gaver. Det har gjort at de gir gaver tilbake, blant annet i form av syriske søtsaker.
Å se på rakett-oppskytinga sammen med familie og naboer, er etter hvert blitt en tradisjon for henne. Den markerer både avslutninga på desember og jul, samtidig som den blir starten på det nye året.