Marianne Åsbakk har designet og strikket Sørfold-votten. På sin venstre hånd har hun utgaven for damer, og herrevotten på den høyre.

Har jobbet med mønsteret en stund

Marianne Åsbakk er leder i Straumen og Omegn Husflidslag. Hun kom til Sørfold for 25 år siden, og regner seg som så godt som foldværing.

Idéen om en egen vott som profilerer kommunen har hun hatt lenge, og hun har jobbet en stund med mønsteret.

Nå kan hun vise fram både damevott og herrevott, og i mønsteret kan vi se at turbinhjulet i kommunevåpenet har vært en inspirasjon, uten at det er en kopi av dette.

Åsbakk er nemlig klar over at reglene for bruk og gjengivelse av et kommunevåpen er relativt strenge, og hvis man skal bruke det, må utformingen være riktig, både i forhold til proporsjoner og farger. 

–  Mønsteret er inspirert av kommunevåpenet. Derfor ba vi om kommunens velsignelse til å produsere og selge denne votten, sier hun.

Og det har de fått.

–  Dette er et positivt initiativ, som bidrar til å profilere Sørfold på en fin måte, står det i brevet fra Sørfold kommune.

De to husflidslagene samarbeider

Positivt er det også at de to husflidslagene i kommunen samarbeider om prosjektet.

–  Vi har vært i dialog med Nordre Sørfold Husflidslag, som ønsker å være en del av dette, sammen med Straumen og Omegn Husflidslag, forteller Marianne Åsbakk.

Foreløpig har hun strikket kun et par damevotter og et par for herrer.

Planen på sikt er at medlemmene i de to husflidslagene skal strikke vottene for salg.