John Kristian Karlsen og Ingrid Stige

Her er John Kristian Karlsen med Ingrid Stige under en fantastisk konsert på Kobbelv vertshus under Kraftfestivalen 2012. Foto: Knut Mørkhagen.

John Kristian begynte tidlig som korsanger i koret Foldklang i sin hjemkommune. Han ble mye brukt som solist i koret, og var med på en rekke konserter og forestillinger i lokalmiljøet i flere år. Dette ga et ekstra puff til en videre profesjonell karriere, og det samme gjorde hans deltakelse i Talentiaden i 1994. Samme år startet han sin høyskoleutdanning.

Han har 4-årig utøvende sangutdanning fra Høgskolen i Tromsø, og i 1998-99 studerte han musikkteater ved Universitetet i Trondheim, med Kåre Bjørkøy som hovedlærer. Han har også tatt undervisning med flere erfarne operasangere, bl.a. Aase Nordmo Løvberg.

Opera i folkelig drakt
John Kristian har vært mye brukt som solist i ulike sammenhenger, bl.a. har han hatt hovedrollen som Shaunard i Puccinis opera La Boheme. Han har også vært med i trønderoperaen og hatt engasjement for operaen i Kristiansund.

De senere årene har han hatt roller i en rekke operaoppsetninger, og også høstet glimrende kritikker med operapuber og Evert Taube-kabaret. Hans varemerke foruten stemmeprakten er humor og folkelighet, og han har et publikumstekke som få. John Kristian har turnert over hele landet.

Operafantomet fra Sørfold
John Kristian Karlsen er bare stor med sin Barberer fra Sevilla. Han fikk 1200 skoleelever til å digge opera i Fauske Idrettshall..”
Avisa Nordland, 21.desember 2005.

Og superlativene er flere.
Den tidligere håndverkeren Karlsen har et kroppsspråk og ansiktsuttrykk som er bortimot unikt. Vi har tidligere hatt gleden av å treffe denne mannen sammen med ”Opera nordpå…”

Vesteraalens Avis, 16. mars 2004.

Stemmeprakt tvang fram klappsalver i fullsatt kirke..”

Nordlands Framtid 4. desember 2000.

Det var ikke mulig for folk å respektere påbudet om å avvente klappsalver og tilrop til etter konserten da John Kristian Karlsen sin mektige stemme avsluttet sangen ”Masters in this Hall…” (samme sted).

I kulturskolen underviser John Kristian i sang.

Under Kraftfestivalen 2016 satte kulturskolen opp musikalen Marg og bein, kjærlighet over stokk og stein. Her hadde John Kristian skrevet de fleste melodiene og sangtekstene.