Hendelsen har fått lite oppmerksomhet

Da MS «Rigel» gikk ned ved Tjøtta i 1944, omkom rundt 2300 russiske krigsfanger etter å ha blitt bombet av britiske jagerfly. Trolig trodde britene at det var tyske soldater om bord.

Denne hendelsen ble Ida Larmo kjent med gjennom romanen til Roy Jacobsen «Hvitt hav». Hun måtte google og sjekke om dette virkelig hadde funnet sted, og stusset over at hun ikke hadde hørt om den tragiske hendelsen.

Tirsdag 14.februar klokka 19 besøker Larmo biblioteket på Straumen for å fortelle om boka «Rigel - Urettens ekko» og denne tragiske krigshandlingen som har fått lite oppmerksomhet i historiebøkene.

Vant Brageprisen i åpen klasse

I boka blir vi nærmere kjent med den russiske krigsfangen Julian, samt den norske fangen Asbjørn fra Lødingen. Disse personene har levd og var om bord på Rigel.

Larmo vant Brageprisen i åpen klasse i november. Brage-juryen skriver om boka Rigel at den er en kraftfull bok som formidler krigens mange lidelser; maktovergrep, sult, utmattelse og død, men den forteller også om vennskap, varme og medmenneskelighet.

Juryen uttaler videre at hun har en strek med visuell presisjon, variasjoner i fargepaletten og gjengivelser av historiske dokument som styrker autentisiteten og gir fagformidlingene både nerve og nærhet.

Ola Bremnes er med og spiller en låt

Larmo er på en liten turné i Salten og besøker Stormen bibliotek mandag 13. februar, Sørfold folkebibliotek tirsdag og Beiarn onsdag. Hun har også med seg sin partner Ola Bremnes som kommer til å spille en låt.

Ida Larmo er opprinnelig fra Akershus, men bor og jobber i Kabelvåg. Larmo er en dyktig formidler både i bokform og levende live. Hun begeistret med sitt forfatterbesøk i Steigen før jul.

Roy Jacobsen har skrevet forordet i boka. Han tilråder at «Rigel – Urettens ekko» blir pliktlesning for barn og voksne i alle aldre.

Gratis inngang.

Velkommen til biblioteket!