Arrangementet skulle gått av stabelen onsdag 31. mai, men værgudene er ikke på de unge astronautenes side.

Det  er derfor bestemt at landingen og astronautshowet utsettes til onsdag 21. juni, med landing på idrettsplassen ovenfor Straumen skole litt etter kl.12.00 og show i Sørfoldhallen samme dag kl. 18.00.

Newtonlærer Bjørnar Pettersen opplyser at arrangementet vil bli gjennomført denne dagen uansett vær. Om nnødvendig vil deler av dagshowet også foregå innendørs i hallen.

10 unge astronauter

9. februar passerte romskipet Pluto 10 halvveis på sin ferd mot Mars, og om bord er de 10 astronautene The Marshmallows fra Sørfold. De startet ferden sin fra Cape Straumen 1. november i fjor. Fortsatt i  strålende humør og ivrige etter å komme frem. 

Aldri før har noe menneske vært så langt borte fra jorda, og om alt går like bra videre, er det klart for landing på Mars 31. mai. Dette vil sette spor i verdenshistorien – i alle fall i Sørfold.

Å være 5-6 år gammel astronaut, høres ut som fantasi og eventyr, men disse som består av syv stykker fra førskolegruppa ved Straumen barnehage, samt tre fra førskole/1.klasse ved Nordsia oppvekstsenter, har tatt oppdraget på største alvor.

Har bygd romskipet selv

Barna ble godt hjulpet i gang med oppskytinga av rakettspesialister fra Andøya Space Center, og ikledd gode romdrakter, satte de kursen for Mars i sitt selvbygde romskip.

De har gjennomført astronauttrening og undervisning både før avreise og underveis. Siste kursdag hadde de nylig i samarbeid med Newton Sørfold, da temaet var stjerner, lyshastighet og om det finnes andre solsystem der ute med planeter sånne som vi har her.

 I Straumen barnehage er det etablert et stort undrings- og kunnskapssenter til bruk for alle aldre, to rom med alt man kan tenke seg av astronomiske læremidler og installasjoner.

Ble invitert til luftfartsmuseet

Og ikke å forglemme: Dagen da Norsk Luftfartsmuseum inviterte til møte mellom The Marshmallows og selveste Nima Shahinian.  Han er Norges første astronautkandidat og skal etter planen ut i verdensrommet om et års tid. 

The Marshmallows på luftfartsmuseet

The Marshmallows fikk møte Nima Shahinian. Foto: Norsk Luftfartsmuseum.

Men NIma er litt seint ute, synes The Marshmallows, der de smiler og kikker tilbake mot Jorda, som nå bare er en liten prikk i det fjerne. 

Mye er gjort, mye er lært. Men med parallell til de første som dro til Månen, så var ikke oppskytinga fra jorda det som var det virkelig store. Det var øyeblikket da menneskeføtter ble satt på et nytt punkt utenfor vår egen planet, som står med tykk skrift i historiebøkene.

Da Neil Armstrong uttalte de berømte ordne, og satte foten sin på Månen – som det aller første mennesket i historien. DET øyeblikket er menneskehistorie. 

Landing med spennende stemning

Slik vil det også være når Pluto 10 lander på Mars, den dagen skal det virkelig markeres og feires. En ny planet skal få sitt første menneskebesøk. 20 små trippende føtter fra en liten kommune i indre Salten, mest kjent for mineral-, energi- og fiskeindustri, skal få sette avtrykk i den rødlige, rustne sanda.  

Cape Straumen – idrettsplassen bak Straumen skole, var arena for oppskytinga 1. november, og 21. juni vil samme sted også bli arena for den spektakulære landinga på Mars.

Det skal sørges for mystisk og spennende stemning, og hvordan astronautene klarer seg i ferden inn gjennom Mars’ atmosfære, kan bli spennende å se. Kun roboter har vært gjennom der før.  

Vil vi få radiosignal etter landing? Og vil signalet i så fall fortelle om en vellykket landing? 

Vi må tro at astronautene er godt forberedt, og de har foreløpig ikke røpet noe om hva slags planer de har for sine første minutter på den nye planeten.

De har klart å holde tett om det, men de som følger dramaet live på Cape Straumen 21. juni får del i alt dette på direkten. 

Se også:

Celeber gjest på landingsdagen