Porpoell med seljefløyte

Henrik hadde med seg propell med seljefløyte i den andre enden. Smart!

Læreren ordnet med stiv kuling inne

Barna  som kom på besøk, er de eldste i barnehagen. Fra høsten av er de skolebarn.

De hadde med seg kjempeflotte, hjemmelagede propeller, og én hadde til og med en skikkelig sommer-propell med seljefløyte i den andre enden.

Etter å ha hatt litt omvisning blant spennende interiør og utstyr, var øyeblikket kommet da ungene skulle få teste det de hadde med seg i sekken.

Og vind var ikke noe problem – selv om det vanligvis er ute det blåser mest, så ordnet Newtonlærer Bjørnar Pettersen med den saken også innendørs.

Ei stor tørkevifte ordnet tilnærmet stiv kuling i amfiet, og da var det klart for testing av hver enkelt sin propell.

Propell i sterk vind

Populær aktivitet

– Og propellene fungerte! Det snurra noe voldsomt der ungene stilte seg opp i vinden, og fikk se trebitene som var spikka om til ei litt anna form, begynne å bevege på seg.

Hvor stor fart som ble oppnådd, var vanskelig å finne ut, men hvis Widerøe trenger hjelp i dårlig vintervær her i Nordland, så er det i allefall sikkert at propell-ekspertisen i Sørfold står klar med ferdig utstyr, sier Bjørnar Pettersen.

–  Begeistrede propell-unger var et artig syn, og de fikk se noen eksempler på andre propeller som brukes her og der.

Etter forslag fra de små, fant vi ut at både støvsuger og hårføner også har propeller. Men vi ble litt mer usikre da forslaget om at høna har propell, kom på bordet.

Propelldag med førskolen

Barna hjalp læreren

Newton-læreren  hadde selv med seg en propell som han ikke fikk til å snurre, men ungene klarte å finne ut hva han hadde gjort feil.

Det hadde visst noe å gjøre med at skråsida måtte være motsatt i hver ende – så nå vet Bjørnar hva han må gjøre neste gang.

Resten av tida da førskolebarna  besøkte Newtonrommet, ble det selvsagt tid til å få holde litt på med andre spennende saker, og både LEGO-roboter og en liten berg- og dalbane for små kuler, var veldig populære.