Helsesykepleier Trude Zahlsen forteller at noen land krever 3 doser vaksine. Da er det ikke tilstrekkelig med 2 doser pluss gjennomgått covid-19.

–Hvis du har gjennomgått sykdom, og det nå har gått minst 3 måneder, kan du få en vaksinedose. Vi ber deg ta kontakt dersom du trenger hjelp til vurdering, sier hun.

Du kan kontakte helsesykepleier på e-post vaksine@sorfold.kommune.no

eller på telefon 482 67 338.

Vi informerer om dette nå i god tid før påske og sommerferie. Like før høytid og ferie kan helsepersonell ha redusert kapasitet.

–Derfor ønsker vi å være i forkant, forklarer Trude Zahlsen.

Hun har sakset aktuell informasjon fra nettsidene til FHI:

Ny informasjon om gyldighetsperiode for vaksine:

  • Fra og med 1. februar 2022 innførte EU en gyldighetsperiode på 270 dager for grunnvaksinerte. Det vil si at personer som har status som grunnvaksinert (med enten «2 av 2» eller «1 av 1» i sertifikatet), vil få en begrenset gyldighetsperiode på 270 dager etter siste registrerte vaksinedose. Dersom gyldighetsperioden på sertifikatet er nær ved å utløpe, kreves det en oppfriskningsdose med koronavaksine for å forlenge gyldigheten.
  • Foreløpig må du selv finne ut om det har gått mer enn 270 dager etter siste vaksinedose i grunnvaksinasjonen. QR-koden for vaksine forsvinner nemlig ikke selv om de siste tilgjengelig vaksinasjonsopplysninger ikke nødvendigvis innfrir kravene der du skal bruke sertifikatet. Dette for å sikre at du kan bruke sertifikatet ved eventuell reise til land som har koblet seg til løsningen, men ikke har like strenge regler som EU.
  • Husk at den tekniske gyldigheten ikke endres, og når du laster ned sertifikatet ditt, vil utløpsdatoen ikke være mer enn 90 dager.

Helsenorge har ikke oversikt over hvilke land som innførte denne endringen fra 1. februar, sjekk Reopen EU for å finne ut hva som er reglene for landet du skal reise til.

Reise til og fra utlandet og innenlands i Norge

Alle EU/EØS-land er forpliktet til å akseptere koronasertifikat som bevis på gjennomgått sykdom, vaksinasjon eller negativ test ved reiser. Merk at hvert land i EU beslutter sine egne regler, og hva som kreves av dokumentasjon vil variere.

Reiser ut av Norge

Hvis du skal reise til utlandet, må du selv finne ut hvilke regler som gjelder for innreise i landet du skal til, og hva slags dokumentasjon som kreves. Kravene knyttet til vaksine og test kan variere mellom land, eksempelvis hvor lang tid det må ha gått etter vaksinedoser, testkrav og regler for karantene.

Du finner informasjon om hvilke regler som gjelder for de ulike landene i EU/EØS på Re-open EU. Sjekk også Reiseklar-appen til Utenriksdepartementet.

Det er også viktig at du sjekker at alle opplysningene i sertifikatet ditt stemmer i god tid før avreise. Stemmer antall vaksinedoser, for eksempel? 

Veileder for bruk av koronasertifikat ved grensepassering til andre land i Europa og inn til Norge.

Reiser inn i Norge

Grunnvaksinerte kan ha unntak fra reglene ved innreise til Norge.

Husk å sette deg inn i reglene som gjelder ved retur til Norge før du kommer til grensen.

Les mer om dette:

Reiser til og fra utlandet (Helsenorge)