FHI er bekymret for at det kan komme et større utbrudd av kikhoste i Norge kommende år, og dette kan få alvorlige konsekvenser for spedbarn. Dette kan forebygges gjennom vaksinasjon av gravide. Oppdatert kunnskap om kikhostevaksinasjon i svangerskapet viser at barn av vaksinerte mødre får svært høy beskyttelse mot alvorlig kikhoste de 3 første levemåneder, frem til de selv kan vaksineres.
 

Gratis kombinasjonsvaksine

I Norge vil tilbudet om kikhostevaksine til gravide gis i form av en kombinasjonsvaksine til oppfriskning mot difteri, stivkrampe og kikhoste (dTp). Vaksinen heter Boostrix. Det anbefales en vaksinedose i 2. eller 3.trimester i hvert svangerskap, uavhengig av intervall på tidligere oppfriskningsdoser. Ved vaksinering i 2.trimester, vil også barn som blir født for tidlig få utbytte av vaksineringen.


Anbefales

Selv om gratis program ikke startes opp før til våren i år, er den medisinske anbefalingen allerede der. Det betyr at gravide som tar kontakt om kikhostevaksinering, bør tilbys dette allerede nå. Ved vaksinering før programmet starter, vil vaksinen skrives ut på resept, og den gravide må selv betale for vaksinen. FHI anbefaler vaksinering i 2. eller 3.trimester.