Eva Borgan og Svein Bækkevold har jobbet lenge i samarbeid med lokale krefter for å realisere ønsket om at butikken skulle holdes levedyktig, og å få den etablert som døgnåpen butikk, har vært en milepæl som har bidratt til akkurat dette.

Eva Borgan og Svein Bækkevold - butikkinnehavere Mørsvikbotn
Eva Borgan (t.v.) og Svein Bækkevold innledet åpningsdagen med å fortelle om prosjektet og gi de fremmøtte veiledning i hvordan systemet skal fungere. (Foto: Bjørnar A. Pettersen/Sørfold kommune)

For kort tid siden behandlet også formannskap og kommunestyre søknad om salgsbevilling av alkoholholdige drikker også i tider da butikken kun er digitalt bemannet, en søknad som ble innvilget og gav innehaverne god medfart i prosjektet.

Under åpninga i dag, var Per Reffhaug først ute med å tale varmt om dette prosjektet med nærbutikken, på vegne av bl.a. Mørsvikbotn Handelslag. Antallet fremmøtte viste også at dette var noe befolkninga likte – også skoleelever hadde tatt turen fra Nordsia oppvekstsenter for å få med seg denne begivenheten.

Per Reffhaug taler ved åpninga av butikken
Det er ikke lenger bare “tull og tøys” at en døgnåpen butikk i Mørsvikbotn er viktig. Nå er den her. (Foto: Bjørnar A. Pettersen/Sørfold kommune)

Reffhaug startet med å reflektere over de første tanker man hadde gjort seg. 
« - Døgnåpen butikk – i Mørsvikbotn?? Tull og tøys», hadde det blitt sagt rundt om. Men tanken har tydeligvis modnet seg, for det var ikke mangel på ros, både fra Reffhaug og ordfører.

Svein Bækkevold innledet åpninga med å fortelle litt om prosjektet, hvilke muligheter det gir befolkninga, og ikke minst en god og tydelig gjennomgang av hvordan man bruker systemet.
Hele 23 kameraer er lagt ut i butikken, og minst 1200 meter kabler er strukket. Bygget er nå så tungt bevoktet av moderne utstyr, at det kan være fare for at det sklir på havet, spøkte innehaver Bækkevold.

På veggen utenfor inngangsdøra henger en god beskrivelse av kameraovervåking, personvern og vilkårene for å benytte butikken. Ved å registrere sitt betalingskort i den gule boksen (med sin egen pinkode), registreres brukeren inn i butikken om det er uten personlig betjening. Man handler så på vanlig måte, som i ubetjente kasser i andre butikker, og skanner kvitteringa for å komme ut igjen. 

Men de som tror at butikken er helt ubevoktet på natta, må tro om igjen. Alle kameraer er operative, koblet til både innehavernes mobiler og til egen sentral hos de tekniske leverandørene, så alt som skjer i butikken, registreres. Er det ikke betjening i butikken, er de bare et knappetrykk unna, så kommer de og hjelper. Det kan også gis hjelp over kamera/skjerm om det trengs.

Ordfører Kolbjørn Mathisen
Ordfører med en rosende tale om butikkprosjektet i Mørsvibotn. (Foto: Bjørnar A. Pettersen/Sørfold kommune)

Ordfører Kolbjørn Mathisen nevnte i sin tale hvor viktig det er at nettopp slike lokale etableringer holdes liv i. Det er både arbeidsplasser og trygghet for muligheten til varer og post lokalt. Ordføreren fikk også æren av å være den aller første som registrerte seg med kortet sitt som kunde av døgnåpen butikk i Mørsvikbotn. Og i det døra gikk opp som følge av ordføerens kortbruk i den gule boksen, var den døgnåpne butikken klar for bruk av publikum.

Folk utenfor butikken i Mørsvikbotn
Om enn kald vind, så var det godt med fremmøte under åpninga av den døgnåpne butikken. (Foto: Bjørnar A. Pettersen/Sørfold kommune)

Sørfold kommune ønsker med dette til lykke med en ny tidsalder for handel i Mørsvikbotn, og gratulerer til innehavere og lokalbefolkninga i området. 
Og til alle langveisfarende som kjører forbi og nå kan stoppe for en is og kaffe, om så er midt på natta.