Det første som har vært synlig de siste dagene, er at morrakaffen på rådhuset har vært ferdigkokt allerede før jeg kommer på morran ca. 06.45. Det er ikke vanlig, så jeg måtte finne ut litt hvordan det hang sammen.

Det viste seg at her er unge tenåringer på sommerjobb, som sammen med sine arbeidsledere, er på plass tidligere enn de andre, der noen er på rådhuset og noen er andre steder for å utføre to uker med sommerjobb for Sørfold kommune. 

Kjersti Paclibar og Odin Gärtner ble derfor innkalt til et kort intervju her hos meg, for å si litt om det de har holdt på med de siste par ukene. Og vi kan vel konkludere med at dersom de ansatte synes det lukter og ser litt renere ut i kommunale rom på Straumen, så er disse to å takke for det.

Hvem er Kjersti og Odin?

Dette er to av avgangselevene ved Straumen skole, som nå i sommerferien bl.a. går og venter på om de kommer inn på videregående på det programmet de har søkt på. Odin er 15, og Kjersti er fylt 16. For et par uker siden mottok de vitenmål for fullført 10-årig grunnskole, og er nå i ferd med å begynne sine egne løp videre i livet. 

Hva går sommerjobben din ut på?
Kjersti: - Jeg er på eldresenteret og vasker, og litt her på rådhuset.
Odin: - Jeg styrer med vasking her på rådhuset, og er også på Vaffelhjørnet og Bakeriet.

Hva synes dere er verst med å ha en sånn jobb?
Kjersti: - Jeg står opp veldig tidlig. Er oppe allerede kl. 04.30, men det er sikkert fordi jeg legger meg veldig tidlig på kvelden. 
Odin: - Jeg synes også det er verst å stå opp tidlig. Jeg står opp kl. 5, men bruker en times tid på frokost og å ordne meg klar for dagen. 

Hva liker dere best med denne sommerjobben?
Kjersti: - Jeg har det artig, det er ikke noe stress, og det er veldig god stemning blant alle folkene på eldresenteret.
Odin: - Jeg har en grei arbeidsleder og det er heller ikke noe stress i jobben. Vi er også litt tidligere ferdig på jobb enn andre - vi slutter kl. 14.

Hva skal dere gjøre resten av sommeren?
Kjersti: - Jeg skal jobbe mer, men skal til Benchmark Genetics for å gjøre litt lett vedlikeholdsarbeid.
Odin: - Jeg skal ta fri resten av sommeren og nyte ferien.

Hvilke planer har dere for høsten?
Kjersti: - Jeg skal gå på Fauske videregående, på helse- og oppvekstfag.
Odin: - Jeg skal også til Fauske videregående, og skal ta studiespesialisering.

Har dere noe yrke dere sikter mot senere i livet? 
Kjersti: - Nei, jeg har ikke noe bestemte planer enda.
Odin: - Jeg har lyst å bli pilot, og sikter mot å søke meg til pilotutdanning ved UiT i Tromsø. Først flyfag bachelor der, og så videre i Bardufoss.

Vil dere anbefale andre å ta en sommerjobb hos Sørfold kommune?
- Ja, det er lett å jobbe, og greit å tjene litt penger, svarer begge.

Vi sier takk for praten, og en stor takk for jobben de har gjort med å gjøre det litt renere rundt om i kommunale bygninger her på Straumen. Samtidig ønsker vi både disse to og alle andre som gikk ut av 10. klasse i kommunen, lykke til med skolevalg og videre planer, som for det meste nok blir å foregå utenfor kommunen. 
Inntil de forhåpentligvis kommer tilbake og finner noe spennende å jobbe med her - litt mer fast enn bare kort sommerjobb.