Lørdag 20. januar gikk to forestillinger ved Mørsvik skole, der det selvsagt var duket med rød løper og fakler utenfor - i ren Amanda-pris stil. Inne var det laget til smaksprøver på spekemat til alle, og salgsbod med produkter fra gården - honning, saueskinn, strikka ullgensere m.m.

Det var en tydelig stolt leder for Mørsvikbotn grendelag, Liv Reffhaug, som kunne ønske velkommen til denne veldig spesielle kvelden ved Mørsvik skole. Det er sannelig ikke hver dag det er en norsk film som har ur-premiere her i kommunen. 

Liv Reffhaug

Leder for grendelaget i Mørsvikbotn, Liv Reffhaug, introduserte filmskaperne og hovedpersonene før filmvisninga. (Foto: Bjørnar A. Pettersen)

Til stede i publikum var også flere representanter fra kommunen, deriblant ordfører, Kolbjørn Mathisen. Sørfold kommune har bl.a. vært økonomisk bidragsyter i dette spennende prosjektet, som hovedpersonene kunne fortelle, hadde gått over 6 år.

Regissør og manusforfatter, Rebekka Nystabakk, introduserte filmen sammen med produsent Bendicte Bredesen. Også Rebekka innrømmet at det var rørende å stå med ur-premiere på hjemstedet, med famlie og kjente i salen.

Rebekka Nystabakk introduserer filmen

Regissør og manusforfatter, Rebekka Nystabakk, introduserer filmen. (Foto: Bjørnar A. Pettersen)
 

Produsent Benedicte Bredesen

Produsent, Benedicte Bredesen, var tydelig på at dette var en viktig film med et innhold som ville nå inn til folk. Derfor var det ikke vanskelig å bli med på denne reisen. (Foto: Bjørnar A. Pettersen)

Innholdet i filmen skal vi ikke røpe så mye av her, den skal også ha sine første visninger på Fauske og andre steder, men vi kan si såpass mye at den gir et veldig varmt, nært og viktig bidrag i debatten om miljø, kulturlandskap, lokal, kortreist og bærekraftig produksjon av mat. Ikke minst løfter filmen seg veldig med den varme humoren der hovedrolleinnehaverne virkelig byr på seg selv, og der det i neste øyeblikk går over til situasjoner som får publikum til å sitte med klump i halsen. 

“ – Personlig liker jeg denne typen underholdning, for det blir ikke mer ekte enn dette!”, presiserte ordføreren i sin tale etter filmen.

Ordfører sammen med Rakel og Rebekka Nystabakk

Ordfører, Kolbjørn Mathisen, hilste hovedpersonene i filmen med en tale på vegne av både seg selv og Sørfold kommune. (Foto: Bjørnar A. Pettersen)

Etter filmens slutt, viste reaksjonen at publikum tydelig likte det de hadde sett - de reiste seg og gav stående applaus, blomster ble overrakt av ordføreren og leder for grendelaget som lokal arrangør, overrakte noen helt spesielle gaver til de involverte i filmen - produkter med sau-motiv laget av Alva, og som kun er laget til denne anledninga, og ikke finnes i flere eksemplarer.

Sørfold kommune gratulerer med det ferdige film-produktet laget her i kommunen, og tror denne absolutt vil gjøre en forskjell ute hos det store publikum. Vi tror mange får en bekreftelse på at sauer virkelig er ‘ålreite dyr’. En film man får inn under huden - en kjærlighetsfilm til norske småbruk og den betydning de faktisk har.

Utdrag fra ordførerens tale etter filmen:

“ – Vi er (…) svært glad for hvert gårdsbruk i Sørfold som opprettholder drift og produksjon på gården. I tillegg til betydningen av at det produseres mat der, betyr det svært mye trivselsmessig for innbyggerne i kommunen at jordbruksarealene holdes i hevd, er velstelt og opprettholder et levende kulturlandskap.”

“ – Filmen formidler hvor viktig de små gårdsbrukene er i en større sammenheng, både når det gjelder overføring av tradisjonskunnskap, og betydningen gårdsbrukene har for selvforsyning, beredskap og matsikkerhet, i tillegg til at de holder kulturlandskapet i hevd. Filmskaperne vil at publikum skal få en følelse av hva vi vil miste dersom de små gårdsbrukene forsvinner. De har derfor ønsket å bringe folk sammen rundt denne filmen, for å skape dialog og handling rundt temaer som landbruk og klima, noe vi må si at de har klart.”

“ – Vi er veldig stolte av at denne filmen er spilt inn i Sørfold, og over at filmens før-førpremiere ble lagt hit til Mørsvika. Personlig synes jeg det er artig å kjenne filmstjerna, Rakel, godt, da vi både har spilt i korps i lag og vi var på samme fotballag.”

" – Så nå håper vi at filmen «Sau» vil gå sin seiersgang over hele landet, og bææækrefte det gamle slagordet om at «Sauer e ålreite dyr».
Gratulerer med «Sau» og lykke til med fortsettelsen som gårdbruker i Sørfold, Rakel!"

Fullsatt kinosal ved Mørsvik skole

Fullsatt kinosal i Mørsvik som venter på at filmen skal begynne. (Foto: Bjørnar A. Pettersen)

 

Les mer om filmen hos Norsk filminstitutt.