På kvelden onsdag 21. juni, hadde astronautkandidat Nima Shahinian foredrag for rundt 60 oppmøtte fra både Sørfold, Fauske og Saltdal. Foredraget gav tilhørerne mye spennende informasjon om hvordan Shahinian har jobbet seg frem mot der han er i dag. En del av det som ble presentert, kom kanskje som store overraskelser på tilhørerne. Bl.a. hvordan astronauter faktisk lever og oppholder seg i en liten romkapsel i flere dager.

- Resirkulering er kjempeviktig i verdensrommet. Alt vann må brukes på nytt flere ganger, og da mener jeg alt vann, kunne Nima fortelle med litt glimt i øyet.
- Hvordan tror dere vi lager kaffe? spurte Shahinian forsamlinga, mens han viste bilde av en kopp som ble fylt.

Da publikum fikk presentert vannets kretsløp i romkapselen, var det nok noen som stussa litt og grein litt på nesen.

- Vann fra tannpuss, dobesøk, matlaging, svette – ingenting går til spille, det er systemer i romkapselen som trekker vann ut av alt som blir brukt, og dette renses og gjøres om til nytt vann, smilte Shahinian, og skjønte at dette kom litt overraskende på publikum.

- Når vannet i kaffen du drakk i går, også er blitt til vannet i kaffen du drikker i dag, så kan dere kanskje tenke dere hvordan det har gått til? Doet i romkapselen er nemlig en liten støvsuger, forklarte Shahinian, mens publikum plutselig fikk mange rare bilder i hodet.

Nima Shahinian på scenen i Sørfoldhallen

Astronautkandidat, Nima Shahinian, på scecnen i Sørfoldhallen der omlag 60 stykker hadde møtt opp for å høre ham fortelle og vise bilder.
Foto: Sørfold kommune.

Kjøpte Solobservatoriet på Harestua

Nima Shahinian har ikke bare jobbet seg frem mot å bli astronautkandidat, men har flere store prosjekter i ilden. Hans lidenskap for bl.a. Solobservatoriet på Harestua, førte i vinter til at han kjøpte dette stedet, med planer som skal realiseres i fremtiden.

Her skal det bygges både treningsbygg for astronauter og piloter, med bl.a. sentrifuger der man kan trene på G-krefter. I tillegg skal det bli opplevelsessenter for publikum, med mye spennende å oppleve.

- Jeg veier ca. 100 kilo, kunne Shahinian fortelle. Når jeg svinger rundt i en sentrifuge fortere og fortere, så veier kroppen min mer og mer. Ved 2G veier jeg 200 kilo, ved 3G veier jeg 300 kilo.
Hvor mye veier jeg ved 10G, spurte han forsamlinga, der det satt mange barn som tok hoderegninga på strak arm.

- Ett tonn, var det en ung deltaker i salen som rakte opp hånda og svarte.

Så viste Shahinian en film der han selv ble plassert i en sentrifuge, under full kontroll av russisk personale ved senteret der Shahinian trente frem til i fjor vinter. Slik sentrifugetrening vil han nå ha her i landet på sitt eget senter på Harestua.

Skal forske på sykehus i verdensrommet

Bilder og filmklipp fra astronauttrening ble presentert, og Shahinian kunne også komme med informasjon om hans eget romprosjekt som skal føre både ham og flere nordmenn ut i verdensrommet. Prosjektet som han leder nå, kalt «Next Step Space», handler om personer som skades i verdensrommet, eller som reiser ut som allerede handicappede. Med på laget er flere som sitter i rullestol, samt et par av Europas fremste innen nevrokirurgi og anestesi – som faktisk er norske.

Disse har presentert et forslag for NASA som har vakt begeistring – ingen har nemlig så langt jobbet tilstrekkelig med et problem som kalles for Spaceflight-associated neuro-ocular syndrome (SANS). Det handler om at alle som reiser i verdensrommet over lengre tid, opparbeider et spesielt trykk i hjernen som de ikke har forsket nok på konsekvensene av. Dette skal Shahinians team ta tak i, og forske på. I en romkapsel på bare noen få kvadratmeter, skal de reise 4 stykker i 10 dager, og forske på hvordan sykehusinngrep kan utføres der. Vektløshet gjør at det ikke bare er å gjøre som på jorda.

- Vår ene oppgave er å utvikle en spesiell kraniebor som skal kunne suge opp støv når man borer i bein. Håndtering av bakterier er også veldig viktig – vi må ha helt rene forhold. I dag er for eksempel romstasjonen ISS, full av bakterier, vi må ha helt andre forhold å jobbe under, sier Shahinian, og legger til at kapselen de skal reise med, og bygge om til sykehus, er av typen Crew Dragon fra SpaceX.

Sørfold får være med til verdensrommet

Etter det spennende og informative foredraget på ca en time, som også inneholdt mange gode spørsmål fra salen, fikk Shahinian overrakt en gave fra Sørfold kommune. Kanskje var tilfeldigheten mer på lag enn man hadde planlagt.

Bildet som ble overrakt av ordfører Gisle Hansen, en innrammet kunstplakat av vår lokale kunstner, Sissel Horndal, viser et samisk motiv der noen kjører reinsdyr i solstrålene på himmelen. Bildets tittel – «Reisen rundt sola», gikk rett inn i Shahinians store prosjekt med Solobservatoriet på Harestua, der kan skal etablere et moderne opplevelsessenter.

Men Shahinian ønsket noe spesielt i tillegg. Prosjektet med Marslandinga som han hadde fått del i tidligere på dagen, hadde betydd så mye for ham, at han ba om å få Sørfold kommunes bordflagg.
- Det vil jeg ha med meg ut i verdensrommet som souvenir fra det dere har jobba med her i Sørfold i år, sa Shahinian. Og ordføreren var ikke sen med å dra ekstra tur på rådhuset for å hente et bordflagg han overrakte i Sørfoldhallen rett etter foredraget.

Shahinian ønsket også at det ble skaffet et tilsvarende fra Elkem Salten, som hadde vært hovedsponsor for prosjektet med barnehagenes astronautreise.

Ordfører og astronautkandidat Shahinian på idrettsplassen

Ordfører Gisle Hansen og astronautkandidat Nima Shahinian da de fikk utdelt utmerkelser fra barnehagene for sin støtte og inspirasjon til prosjektet.
Foto: Elkem Salten/Sørfold kommune.


Vi her i Sørfold kan med andre ord bare begynne å gjøre oss klare til å følge Shahinians prosjekt fra publikumsplass – en dag får vi kanskje øye på våre lokale symbol i en Crew Dragon i bane 800 km utenfor jorda.