Rådhussalen var lørdag stedet for ei flott 50-års feiring, og jubilanten som ei gruppe av lokalhistorisk interesserte personer, kan kanskje mer om vår nære og fjerne fortid enn noen annen. Å bære dette videre, og å formidle denne kunnskapen til både lokalbefolkning og omverden ellers, har vært bærebjelken i arbeidet. Det har resultert i mange store prosjekter over lang tid, som vi andre kan nyte godt av. 

Ordfører Kolbjørn Mathisen overrakte en jubiléumsgave til lagets nåværende leder, Ole Henrik Fagerbakk, en sjekk på kr. 5.000,-. 
Samtidig holdt ordføreren en tale som vi videreformidler nederst her på kommunens hjemmeside. 

I anledning jubiléet, viser vi her noen glimt fra den store bildesamlinga etter Lyder Kvantoland, lagt ut etter avtale med Nordlandsmuseet. 
Bildesamlinga eies av Sørfold lokalhistorielag.

Ole Henrik Fagerbakk taler ved jubiléet
Leder, Ole Henrik Fagerbakk, taler ved lagets 50-års jubiléum 13. april. Foto: Sørfold lokalhistorielag.

Ordførerens hilsen til jubilanten

Kjære medlemmer og inviterte gjester  

Det er en stor ære for meg å få tale til dere i anledning lokalhistorielagets 50-årsjubileum. På vegne av Sørfold kommune vil jeg først få gratulere dere alle med denne betydningsfulle markeringa. 
I de siste fem tiårene har lokalhistorielaget vært en bauta i vårt lokalsamfunn. Dere et lag, i ordets rette forstand, med engasjerte og kunnskapsrike medlemmer, som i fellesskap har ivaretatt og verna om den varierte og spennende Sørfold-historia. 

Gjennom utallige møter, turer, dugnader, foredrag og publikasjoner har lokalhistorielagets virke vært til berikelse og lærdom for innbyggerne og alle med tilknytning til kommunen. Dere har både ivrige lesere og publikum, som ser fram til hva neste arrangement eller bok skal handle om. Lokalhistorielaget er på mange måter også en sosial møteplass, et kulturelt knutepunkt som man skal være stolte av. 

Mange forbinder lokalhistorielaget med Årbok for Sørfold og Sørfoldkalenderen, men lista over flaggskip er enda lengre: Gjestbø på Nordsia oppvekstsenter, Husmannsplassen Kjelvik, Gammelskola på Kvarv, naustet på Sommerset, digitaliseringa av bilder og tekster, og den krigshistoriske satsninga, gjenspeiler bredden i lagets virksomhet. 

Lokalhistorielaget har i tillegg gjennom alle år hatt søkelys på å bevare den rike og fascinerende Sørfolddialekten, ikke minst gjennom en egen spalte i årboka. Som ordfører må det på en dag som denne også være lov til å gi laget en liten utfordring: Burde disse ordlistene og forklaringene vært spilt inn med lyd, og tilgjengeliggjort digitalt på nettet? Da vil kanskje enda flere fatte interesse for den kulturskatten som den gamle dialekten er, og faktisk ha mulighet til holde en del av disse ordene i bruk.  

Sørfold kommune skal fortsatt være en støttespiller for deres lag og aktivitet. Vi har bruk for hverandres kompetanse og det gjenspeiler seg godt da det nå blant annet er opprettet et fruktbart samarbeid om kommunens kulturminneplan. Denne planen vil bli viktig for å sikre vår historiske arv på en god måte. 

At lokalhistorielaget i dag kan feire 50 år, er i seg selv en historisk begivenhet, og et bevis på den store innsatsen. Men historie handler ikke bare om fortida. Den handler også om framtida og om de neste 50 årene. Så la oss fortsette å dokumentere og feire hverdagslivet, kulturen og tradisjonene som har gjort oss til det lokalsamfunnet vi er i dag. 

Jeg ønsker lykke til med det videre arbeidet og igjen – gratulerer med jubileet! 

Fra jubileumsfesten i rådhussalen - folk ved bordene
God feststemning under jubiléet i Sørfold lokalhistorielag. Foto: Sørfold lokalhistorielag.


Sørfold kommune ønsker jubilanten til lykke med jubiléet, og takker for det enorme arbeidet de har utført gjennom et par mannsaldre!