Flytte til Sørfold?

Velkommen til vår vakre nasjonalparkkommune. 

Vi har full barnehagedekning, praktfulle turområder og et godt utbygd tjenestetilbud. Her kan du også oppleve en hverdag uten bilkøer. 
Og uansett hvor i kommunen du velger å bosette deg, er avstanden til fjord og fjell kort - og til flotte turmuligheter.

Sørfold er kraft og industri, tradisjon og nytekning -  og et kulturliv som tør å gjøre noe utenom det vanlige.
 

God oppvekst

Det er full barnehagedekning, og grunnskoler som legger vekt på kvalitet og utvikling. De scorer høyt på lærertetthet, og kommunen legger betydelige ressurser i skole og oppvekstmiljø. Idrettshall med 25 meters svømmebasseng ble tatt i bruk i 2008.
 
Fra kommunesenteret Straumen er det 15 minutter til Fauske og en time til Bodø,  med flyplass.
 
 
Er det hus til salgs i Sørfold akkurat nå?
 

FINN eiendom

Jobbe i Sørfold?

Sørfold kommune har i dag 232 årsverk, fordelt på 298 ansatte. Som ansatt får du noen viktige fordeler.

Ansatte i Sørfold kommune har utvidete forsikringer, ut over det som kreves gjennom lov og tariffavtale. Dette omfatter bl.a. fritidsforsikring og utvidet dekning ved uførhet og død.

Dessuten kan ansatte i nøkkelstillinger etter avtale få dekket reise/flytteutgifter og får bistand til å finne bolig. 
Ansatte som leier kommunal bolig slipper også å betale depositum. (Husleie trekkes direkte fra lønnen).

Og vi kan tilby et trivelig og uformelt arbeidsmiljø ved alle våre virksomheter og arbeidsplasser.

Sørfold kommune er en IA-bedrift. IA står for Inkluderende arbeidsliv.

Ledige stillinger i kommunen (JobbNorge)?

Men å jobbe i Sørfold betyr ikke bare å jobbe i kommunen, selv om dette er den største arbeidsgiveren. Med jevne mellomrom lyses det også ut stillinger i det private næringsliv.

Du kan bo i Sørfold og jobbe i en av nabokommunene. E6 går gjennom kommunen og reisetiden er kort. Fra kommunesenteret Straumen tar det bare et kvarter å kjøre til Fauske. En time til Bodø.

 

Etablere bedrift?

Sørfold trenger flere gründere og ønsker deg velkommen til å etablere egen bedrift. Ta kontakt med kommunens næringsavdeling hvis du har idéer eller planer. 

Etablererkurs

Sammen med de andre kommunene i Salten, arrangerer Sørfold kommune etablererkurset Start Opp Salten. Hensikten med kurset er å bidra til lønnsomme bedriftsetableringer i samtlige 9 kommuner i Salten.

Start Opp Salten er basert på helgesamlinger og lokale kveldssamlinger, og forutsetter aktivt arbeid fra den enkelte deltaker mellom samlingene. 

Det blir gitt faglig hjelp underveis til deltakerne fra lokale veiledere og fra fagansvarlige for kurset. En har som mål at den enkelte deltaker i løpet av kurset skal utvikle sin forretningsidé til en ferdig forretningsplan. 

Samtidig får deltakerne treffe andre aktører og etablerere i Salten. 

Deltakerne kan ved avslutningen av kurset få presentere sin forretningsplan for aktuelle finansielle aktører. 

Næringslokaler/næringsareal

Ta kontakt med Sørfold kommune for å høre om ledige arealer/ lokaler til næringsvirksomhet.

Bedriftsetablering

Næringsavdelingen kan gi individuell informasjon og veiledning om hvordan en etablerer egen næringsvirksomhet. Avdelingen kan blant annet gi informasjon om offentlige støtteordninger, og være bindeledd til kommunale og andre offentlige organer. 
Næringsavdelingen kan også gi næringsfaglig vurdering til etablerere som er registrert arbeidsledige, og som søker dagpenger fra NAV under etableringen.

For oppdatert informasjon på nettet om de fleste sider ved bedriftsetablering og drift, anbefales
Altinn - starte og drive bedrift.

Dette er en gratis tjeneste for bedrifter og etablerere, som har som mål å gjøre det enklere å starte og drive bedrift i Norge.
Her finner du etablererpakke, nyttige guider, skjema, maler, oversikt over finansieringsordninger, regler i forhold til skatt og avgifter med mer.

 

Friluftsliv i Sørfold

Sørfold er et eldorado for den friluftsinteresserte, både til lands og til vanns. Her er merkede turløyper, flotte fjellområder - og plass nok til alle.

Badeplasser

Det finnes flere badeplasser i Sørfold, både i sjø og i ferskvann. Det er flott sandstrand ved Kobbvatn.
Øyra Camping, Nordfjord og Røsvikleira har også sandstrand.
På Helland er det badeplass like  ved kirkegården. Stor parkeringsplass.
Vallvatnet (som ligger i Fauske kommune)  har flytebrygge. Dette vannet er også en del av Fauskeeidet naturreservat.
 

Fiske

I Nordfjordelva er det bra laksefiske. Fiskekort fås kjøpt hos grunneiere.
Laksefiske også i Kobbelva. Fiskekort fås kjøpt på Kobbelv vertshus. Tidvis er det en del restriksjoner knyttet til elvefiske.
I fjorden er det meget godt fiske, særlig sei. I Mørsvikfjorden er det et mangfold av fiskearter på grunn av terskeloppbygging. 
Mørsvikvatn med omegn grunneierlag har egen nettside med informasjon om fiskeregler, båtutleie,fiskekort og friluftsliv:
 
 
Kystbok for Sørfold anbefales for nærmere informasjon om fjordområdene, med opplevelser, historie og fiskemuligheter. Send en E-post til kultur@sorfold.kommune.no, så sender vi boka i posten til deg.
 

Friluftsområder/Turområder

Rago nasjonalpark ligger i Sørfold. Rago ble fredet som nasjonalpark i 1971. Den grenser opp til de store nasjonalparkene i Sverige, som til sammen er 5500 kvadratkilometer.
 
Det er et lite nettverk av gulmerkede stier i Rago. Hovedstien går fra Lakshola og opp til Storskogvatn. Herfra går det merket sti opp til Ragohytta og videre til grensa mot Sverige.
Det er også merket sti fra Storskogvatn, via Sølvskardvatn og Litlverivatn og ned til Nordfjorden.

Utenom Rago er det også en rekke turområder og merkede stier i Sørfold.
Her kan vi nevne Røsvik-  Sætervatn, Styrkesnes- Horndal samt den såkalte flyktningeruta fra Sørfjordmo ved Kobbelv vertshus og over til Sverige. Denne ble brukt av grenseloser under 2. verdenskrig.
 

Sjunkhatten Nasjonalpark ble formelt åpnet som nasjonalpark 12. juni 2010.  Dette skal være barnas nasjonalpark. Parken ligger i Bodø, Fauske og Sørfold kommuner, og Røsvik er en naturlig innfallsport fra fjorden.

Fra kommunesenteret Straumen er det merket sti til Røyrvatn, og opp til Straumklumpen.
Merket løype også fra Nordfjorden over Kati til Sørfjorden.

Gjerdalen ble klåret til Sørfolds mest attraktive friluftsområde i friluftsåret 2015.
Veien opp dit (fra Kobbvassgrenda) er åpen i perioden 15. juli til ca. 15. oktober.
Ved Gjerdalsvatnet har Statsskog tilrettelagt for funksjonshemmede, også med fiskemuligheter.

Ski og lysløyper

Seljeåsen ved Straumen er det 2,5 km lysløype og 5 km skiløype. Idrettslaget Siso er ansvarlig for disse.

I Røsvik har IL Knubben 2,5 km lysløype, og i Kobbskar i nordre del av kommunen har IL Leirgutten lysløype, også denne på 2,5 km. Samtlige løyper er tilgjengelig for alle og blir jevnlig oppkjørt.

Næringsliv

Næringslivet er i utvikling, både innenfor industri, havbruk og mineralbransjen.

Elkem Salten  og er et av Europas største smelteverk. Verket ble grunnlagt i 1967, og ligger på Valjord i nærheten av kommunesenteret Straumen. Bedriften produserer ferrosilisium og microsilica, og er ledende på sitt felt i verden. I samarbeid med Sørfold kommune er det bygget ny kai. Sørfold Industrikai ble offisielt åpnet i 2008.

Sørfold Industrikai er godkjent for internasjonal skipstrafikk, og forventes å bidra til utviklingsmuligheter for næringslivet i regionen - både produksjonsrettet næringsliv, handelnæringen og transportnæringen. Kaia er spesialbygd for containertransport.

Den tradisjonsrike bergverksbedriften Omya Hustadmarmor AS (tidligere Hammerfall Dolomitt) har siden 1935 utvunnet dolomitt, som benyttes i en rekke industrielle produksjonsprosesser.

Havbruksnæringen satser i Sørfold

Benchmark Genetics Salten har et landbasert og topp moderne anlegg for stamfisk og rognproduksjon for 350 millioner kroner. Andre betydelige aktører innen havbruk i Sørfold er Smolten AS og Sisomar AS, som begge produserer smolt, og med produksjonslegg for stamfisk i sjø.

Ellers kan vi nevne Acustus som utfører oppdrag innen sveising og industriell hydraulikk og er eneforhandler i Nord-Norge for RubbHaller, en type plasthaller som er norskprodusert og særlig velegnet for nordnorske forhold.

I samme industriområde ligger VTA-bedriften Siso Vekst, som bl.a. produserer ved for salg og en type rullestoler av plast som egner seg spesielt godt i basseng og gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser. Bedriften produserer også byggesett for skjeltersjå.

Videre finnes entreprenørbedriften Salten Entreprenør & Eiendom, som blant annet utfører grave- og transportoppdrag.

På kraftsiden finnes Indre Salten Energi, Elkem Energi og Kobbelv Kraftverk (Statkraft).

Her er en oversikt over bedrifter i Sørfold.

Turist i Sørfold?

Velkommen til å oppleve Sørfold. Fisketur med veteranbåt i idylliske fjordområder, fottur i ville og vakre Rago Nasjonalpark eller en stille stund ved et fjellvann.

Landskapet  i Sørfold er rikt på kontraster, med høye fjell og dype fjorder. Og kort vei fra  fjell til fjord.
Fjell møter fjord er Sørfold kommunes slagord.

Rago nasjonalpark ligger i Sørfold, og er sammenhengende med Sarek og Stora Sjöfallets nasjonalpark på svensk side. Til sammen er dette Nord-Europas største sammenhengende villmarksområde.
Rago Adventures tar deg med på eventyrtur i ville og vakre Rago.
Deler av Sjunkhatten Nasjonalpark ligger også i Sørfold, med Røsvik som naturlig innfallsport via fjorden.
I kommunesenteret ligger Strømhaug Camping, med flotte hytter og laksefiske rett utenfor døra. 
( NB! Fiskekort må kjøpes).

 
Kobbelv Vertshus er det  turistinformasjon. Der finner du også Blåloftet, som drives av Nordre Sørfold Husflidslag og selger lokalprodusert husflid. 
Åpent til og med 20. august, alle dager kl. 12.00-19.00. Blåloftet holder til i 2. etasje på vertshuset.
 
Helt nord i Sørfold ligger Mørsvikbotn. Mørsvikvatn med omegn grunneierlag har egen nettside med informasjon om fiske og friluftsliv, båtutleie m.m.:
 
4km sør for Kobbelv Vertshus ligger den autentiske Husmannsplassen Kjelvik. Den drives av Nordlandsmuseet, og er åpen for omvisning  27. juni til 13. august kl. 11.00-16.00, og kl. 11.00-15.00 15.- 18. august. God og oppgradert gangsti fra parkeringsplassen ved E6.
Les mer om Kjelvik, åpningstider m.m.
 
Sørfold kommune deltar i reiselivssamarbeid i Salten gjennom Visit Bodø.
 
Salten Veteranbåtlag tilbyr båtturer på fjorden.
 
Røsvik var tidligere kommunesenter, og her ligger hovedkirken i Sørfold. Røsvik har også et restaurert handelssted med tradisjoner fra 1760.
Det tidligere banklokalet er omgjort til galleri og iskremutsalg.
Her kan du kjøpe is, kunst og gaver. Ansvarlig for tilbudet er Gro T. Rykkelid.
 
I Røsvik finner du også Røsvik kystfort. Kjør forbi Røsvik kirke til veien slutter. I kystfortet kan du gå en skiltet "krigssti" som forteller anleggets historie. Det er Røsvik skole som har ryddet fram krigsminnene.
 
Rørstad er en fraflyttet perle uten veiforbindelse, bl.a. med en vakker kirke. Om sommeren bor det folk i de fleste av de velholdte husene. Det er ikke rutebåtforbindelse dit.
 

Overnatte og spise:

Strømhaug Camping, Camping/Hytter, Sentrum 8226 Straumen, tlf. 75 69 71 06, daglig leder Tonje Strømhaug, E-post: mail@stromhaug.no
Bjørklund gård på Strøksnes har café og tilbyr overnatting i to domer. Daglig leder:Borghild Wingan, tlf. 95 20 47 16.
Øyra Camping, Nordfjord 8226 Straumen, tlf. 97 15 9213, daglig leder Erik Gangstøe
Mørsvikbotn Camping, Camping/Hytter Mørsvikbotn 8266 Mørsvikbotn, tlf. 47 27 25 75, daglig leder Siv-Tone Jensen

Eksterne tjenester og tilbud

          eDialog       eDialog er en innloggingstjeneste hvor du logger deg på ved hjelp av ID-porten, og på den måten bekrefter hvem du er. Ved å benytte tjenesten eDialog, kan du sende oss dokumenter via en sikker kanal. Når du har logget deg inn, fyller du ut skjemaet og laster opp dokumentet du vil sende oss.
           Kart            Karttjeneste hos kommunekart.com som viser oversikt over Sørfold kommune.
NordlandsmuseetNordlandsmuseets egen hjemmeside md oversikt over landsdelens museer.
           NAV            Hovedsiden for NAV sine tjenester på nasjonalt nivå.
       Visit Bodø      Nettside for reisemål i Salten.
 Salten regionråd Et av Norges regionråd, og dekker de åtte kommunene i det tradisjonelle landskapet Salten og Meløy kommune på Helgeland.
 Salten Brann IKS Salten Brann IKS er et interkommunalt brann- og redningsselskap som eies av kommunene Beiarn, Bodø, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Meløy, Saltdal, Steigen, Sørfold og Værøy.
      IRIS Salten      Iris Salten IKS er et interkommunalt renovasjonsselskap med hovedkontoret på Vikan utenfor Bodø.
 Sørfold menighetNettside for Den norske kirke, Sørfold menighet (Sørfold kirkelige fellesråd)