Trivsel og rehabilitering

Sykkelen er enkel i bruk og stimulerer eldre mennesker og personer med demens til å bli mer fysisk og kognitiv aktiv.

Ved hjelp av treningssykkel, film og lyd, kan brukeren ta en sykkeltur i kjente omgivelser og barndomsminner. Og man har 1800 filmer å velge i, blant annet en film fra Straumen.

–Man kan sykle med hendene eller føttene, og betegnelsen på sykkelen er Motiview, forteller Anne Pettersen, som er leder i Sørfold demensforening.

Sykkeltypen er utviklet i samarbeid med sykehjemstiftelsen i Bergen, og den kan vise til dokumentert effekt, blant annet bedre søvn, reduksjon i fallforekomst, mindre smerter og økt appetitt.

–Vi søkte Sparebankstiftelsen om støtte til sykkel med tilbehør, og søknaden vår ble innvilget. Nå håper vi sykkelen blir flittig brukt slik at effekten av syklingen kan vise seg, sier Anne Pettersen.

Og dette er ikke den eneste førjulsgaven fra den aktive demensforeningen.

Kjøpte inn materiell til å lage juledekorasjoner

–Tidligere i år søkte vi om midler fra Nasjonalforeningen for folkehelse til å lage hyggekos for de eldre både på Sørfold sykehjem i Røsvik og på Sørfold eldresenter på Straumen. Men dette ble vanskelig å gjennomføre som planlagt med besøksrestriksjoner som følge av korona.

Derfor kjøpte vi inn noen ferdige dekorasjoner og materiell som pasientene kunne lage dekorasjoner av.

Potter med pynt

Potter med pynt

Hjertepynt

Hjertepynt

Hjertepynt med lys

Hjertepynt med lys

Kakebaking sammen med beboerne

Det har også vært kakebaking med påfølgende smaking. Og kakene falt i smak hos gamle erfarne julekakebakere, sier Anne Pettersen.

Til hjemmeboende med demenssykdom kjøper demensforeningen blomster og sjokolade, som en liten oppmuntring nå i mørketida.

Sørfold demensforening ble stiftet i 2015 og har 24 medlemmer. 

Kakebaking

Kakebaking

Ferdig resultat

Ferdig resultat.