Forebygge, teste og følge opp

Trude Zahlsen, Gunnbjørg Olufsen og Nine Therese Hansen jobber på legekontoret.

På bildet er Trude og Nine utstyrt for utendørs testing, med frakk, munnbind og visir. Når det foregår inne, har de i tillegg dobbelt sett med hansker, skotrekk og operasjonslue.

Alle tre er sykepleiere, men det trenger man ikke å være for å utføre tester.

–Man må gjennomgå opplæring, men det er ikke et krav at man er helsepersonell, opplyser Gunnbjørg Olufsen. Hun er enhetsleder helse og velferd, men jobber også direkte med pasienter når det trengs.

Alle tre opplever testingen som meningsfylt og viktig i situasjonen vi er inne i.

–Man blir en del av et stort team, som har ansvar for å forebygge, teste og følge opp dersom prøven viser seg å være positiv. Dette arbeidet er med på å holde virussituasjonen i Norge under kontroll.

Man får jobbet godt med forebygging og med å spre informasjon om covid-19 og viktigheten av at folk overholder smittevernrådene, sier Gunnbjørg, og får støtte fra Nine og Trude.

Alle som testes får utdelt et informasjonsark.

Er du i tvil? Da bør du teste deg

–Vi oppfordrer folk til å teste seg hvis de har utviklet tegn som kan gi mistanke om smitte. Og heller 10 tester for mye enn én for lite, sier Gunnbjørg.

Legekontoret tilbyr nå testing for covid-19 hver dag. De har også utvidet telefontid på fredager, nå kl. 08.00 – 11.00.

–Hvis du ikke kommer gjennom, ringer vi deg opp, vi ser hvem som har ringt, opplyser Nine.

Ring legekontoret på tlf.75 68 51 40 for å avtale tid, du skal ikke møte opp på legekontoret. Om ønskelig får du også hjelp til å avklare behovet for testing. De fleste testes i sin egen bil.

Etterpå er det viktig at man drar rett hjem, og holder seg i isolasjon til man får negativt prøvesvar. Svar på prøven er vanligvis klart etter et døgn, og man går inn på Helsenorge.

–Hvis svaret er positivt, blir du oppringt av legen med informasjon om hva som skjer videre, sier Trude, som forsikrer at det ikke gjør vondt å bli testet. Det tas prøve fra hals og nese, det kiler litt, og det er vanlig at det kommer noen tårer fordi man blir stukket i nesen, men det er ikke smertefullt.

Viktig:

Du skal holde deg hjemme når du er i isolasjon i påvente av prpøvesvar. Ikke gå på jobb eller i butikken, ikke motta besøk. Om mulig skal du også holde avstand til andre i husstanden. Husstandsmedlemmer er ikke i isolasjon/karantene, men skal følge med om de får symptomer. Hvis dette skjer, skal de være i karantene og kontakte legekontoret.

Trude, Nine og Gunnbjørg har til slutt en annen viktig påminnelse:

–Hvis du skal til legen med for eksempel en vond skulder og samtidig hoster, skal du ikke sitte på venteværelset, da ber vi deg vente i bilen, så ringer legen deg opp.